torsdag 23 februari 2017

Metamorfos - förvandling!


Metamorfos är ett skumt ord som beskriver den förvandling som t.ex. en fjäril genomgår under sin utveckling. Jag har försökt jämföra de olika stadierna med olika stadier vi genomgår när vi går genom förvandling eller förändring.
Det först stadiet är ägget
I ägget utvecklas den lilla larven som så småningom kläcks. Inne i skalet finns tillräckligt med näring för att klara av just det stadiet.
Ägget är för mig när vi drömmer, skapar mål och bygger upp vår vilja. Detta är ett stadie som är otroligt viktigt för oss för att kunna nå fram. VI behöver veta vart vi vill innan vi kan börja ta oss dit.



Det andra stadiet är larvenNu ägnas dagarna åt att äta upp sig, samla näring för att mogna, att växa.
Nu är det dags att börja kämpa mot målet, vi vet vilken riktning vi vill och oavsett hur stort hindret verkar är det bara att börja i ena änden. Även kinesiska muren är faktiskt byggd av en sten i taget, så det går.
Förr i tiden (lääänge sedan) ansågs larven vara en utklädd insekt, så nästa gång du känner att du inte kommit så långt i din utveckling vill jag utmana dig att 1. Se att du faktiskt kommit längre än där du började och 2. Du är bara en förklädd fjärli! Slutresultatet finns inom dig!
Det tredje stadiet är puppan
Hit kommer den lilla larven när hen inte behöver äta sig större, när den har fått tillräckligt med näring för att genomgå den sista förvandlingen. Makabert för puppan är att det märks nästan ingen aktivitet, den är bara stilla och stel, helt omöjligt att utifrån märka förvandlingen som pågår.
Jag upplever detta stadie som det mest frustrerande! Här har vi ofta kämpat rätt länge med att försöka skapa förändring. Det är lite segt och jobbigt och i min rätt otåliga attityd blir det här ett steg där det är lätt att ge upp för att inget händer, att vi är på en utvecklings platå. Under denna fasen är det fantastiskt viktigt att komma ihåg planen, att lita på processen och att veta att även fast inget syns så händer det massor!
Det fjärde och sista stadiet är fjärilen
Nu är målet nått, utkläckt ur puppan är den majestätisk och kan lyfta och flyga iväg.
Ljuvligt när målet nås! Vi får ta avstamp, känna luften under vingarna och äntligen ser även omvärlden det vi själva kämpat med så länge! NJUT av segern och njut av att din omgivning ger dig komplimanger för uppnått mål! Kanske sprang du ditt lopp på önskad tid? Kanske nådde du din målvikt? Kanske klarade du av din första promenad utan att halta efteråt? Oavsett vilket mål du nått, klappa dig själv på axeln, erkänn att det varit ett jobb att komma fram och gläds över att du höll ut hela vägen!
Som du märker har varje stadium rätt mängd näring och utmaning för att möta just den nivåns behov, men inte mer. Så är det för oss också, vi kan inte fokusera på vad vi kommer behöva som fjäril när vi krälar runt som larver. Då behöver vi vara nöjda med att gnaga på våra löv och göra det som behövs för att ta oss till nästa nivå, annars kommer vi stressa ihjäl oss. Helt omöjligt för en larv att flyga eftersom hen inte genomgått hela processen!
Utmaningen är att lära sig älska resan, inte bara slutmålet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar